Бойко Борисов: Борим се за голяма инвестиция от Южна Корея в България

21:18, 11 авг 19 / Политика 25 1893 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България и Туркменистан ще обсъдят възможността за доставка на туркменски природен газ... през трети страни. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който участва в Първия каспийски икономически форум, цитиран от bTV.

Стана ясно още, че страната ни се състезава и за сериозна инвестиция от Южна Корея.

За да може туркменски газ да стига до България, ще трябва да се договори той да преминава през Русия, например, тъй като през каспийско море не е разрешено да се изграждат газопроводи.

Въпросът за доставки на туркменски газ през Русия Бойко Борисов ще обсъди с премиера Дмитрий Медведев утре. В „Аваза” Борисов съобщи и за голямата южнокорейска инвестиция.

„Говорим за най-големия корейски завод за акумулаторни батерии. Той е за над 1,5 млрд., който е в помощ, както кърджалийските заводи правят за „Тесла”, разкрива премиерът Борисов.

Икономическият министър Емил Караниколов уточни, че представители на компанията и в момента оглеждат терени в България, но и отбеляза, че сме „в много начален етап в конкуренция с няколко държави” за инвестицията.

Интерес към България проявява южнокорейската компания за акумулатори SK INOVATION.

Няколко български компании пък са заявили интерес да инвестират в Туркменистан.

„Има много ниши и не разработени територии, в които може да си сътрудничим”, заяви министърът на благоустройството Петя Аврамова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама