"Булгаргаз" е дала на съд "Топлофикация София" за част от дълга й

07:10, 12 авг 19 25 1783 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 милиона лева, като тази сума е само част от общия дълг от 120 милиона лева, който столичното дружество има към газовата компания. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов пред БНР.

Тези задълженията са натрупани за една година, след като миналия август Българският енергиен холдинг изкупи изцяло дълга на топлофикацията. Сега "Булгаргаз" е завела съдебния иск, тъй като съществува риск да не може да плати синьото гориво на своя доставчик - руската компания "Газпром Експорт", посочи Николай Павлов.

"Топлофикация София" на практика е преустановила плащанията за доставен природен газ. Не може "Булгаргаз" и не бива "Булгаргаз" да покрива задължения за своя сметка на клиент, включително и на "Топлофикация София". Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения. Мерките и действията, които прдприемаме, са възможно най-меки и щадящи към "Топлофикация София", като единствената цел е топлофикационното дружество да изплати задълженията до края на август", допълни той.

Николай Павлов каза още, че разговорите с руснаците за промяна на условията по дългосрочния договор за доставка на газ продължават. Целта е до края на годината да се постигне споразумение, в резултат на което от догодина цената на синьото гориво за българския пазар да бъде значително по-ниска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама