Експерт: Очаква се намаляване на обезщетенията при катастрофи

10:23, 13 авг 19 25 1795 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Асоциацията на застрахователите предлага нова методология за определянето на обезщетенията при катастрофи.

Според нея, ако досега при инцидент с лека травма на възрастен мъж са се изплащали 2000 лева, с новите правила сумата скача до почти 5000, съобщи bTV.

При смърт на мъж с трима наследници – съпруга и две деца и годишен доход от 24 000 лева, обезщетението обаче намалява до малко над 323 000.

„Целта на методиката е не да прави чувствително намаление на обезщетенията, а да направи тези вреди изчислими и предвидими, което е важно с оглед на обществения интерес. В крайна сметка това, което застрахователите плащат като обезщетение по „Гражданска отговорност”, пряко се отразява на цената й”, коментира Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Застрахователите предлагат нова методика за обезщетения при катастрофа

Документът, който се предлага, е много задълбочен. На първо четене обаче става ясно, че нивата, които се предлагат като цифри, са по-ниски от действащата съдебна практика”, обясни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

„При неимуществените вреди средният размер на изплащането обезщетение в момента надминава 95 000 лева“, допълни Велев.

Според Владимир Тодоров крайната сума ще бъде различна. Тази за по-бедните наследници ще е по-малка, а за тези с по-високи доходи ще има по-високи обезщетения.

Той припомни, че има евродиректива, която въвежда нива от 1 и 5 милиона евро при смърт при пътно произшествие. Според Тодоров не може да има вътрешен нормативен акт, който да ограничава тези нива, а може да се сложи долна граница, от която те да растат.

„Методиката няма да пречи на тези, които са недоволни от обезщетенията си, да се обърнат към съда, за да ги оспорят“, допълни Велев.

Предстои гласуването на новата методика в Комисията за финансов надзор.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама