Архитекти: Сградата за Национална детска болница не отговаря на изискванията за качество и безопасност

08:48, 14 авг 19 25 1880 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сградата, която ще помещава Националната детска болница, не отговаря на съвременните извиквания за качество и безопасност. Това заяви в студиото на сутрешния блок на bTV инж. Иван Каралеев - председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. По думите му сградата трябва да има технически паспорт за състоянието й. Той е участвал в обследването на едни от най-големите болнични заведения и проектирането им като ВМА, „Майчин дом“ и Националната кардиологична болница.

Като една от причините за некачествено строителство той изтъкна възрастта на сградата - строежът е започнал 1976 г. В доклад на Министерство на здравеопазването се посочва, че през февруари 2019 г. сградата е обследвана, като заключението е, че строежът може да бъде завършен след приключване на строително-възстановителни дейности.

„При реализирането на една идея трябва да се има предвид добре разписано техническо задание, което да облече в съответната форма и да изпълни със съдържание. Изискванията в техническо отношение трябва да отговарят на съответните стандарти, а те трябва да бъдат обвързани с нормативните изисквания“, допълни инж. Каралеев.

Детският пулмолог д-р Елена Георгиева, която е участвала в Инициативния комитет за създаването на Национална детска болница, обясни, че целта им е била да се обединят функции на различни здравни заведения. „Мен ме притеснява, че преди 10 години има категорично заключение, че сградата е негодна, а сега се оказва, че строежът е годен. Кое е правилното, не знам, защото съм лекар, но най-вероятно тук има нужда от нова експертиза“, каза тя.

Според инж. Каралеев едно болнично заведение трябва да отговаря на съвременните изисквания, защото се предполага тя да издържи десетилетия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама