Железопътна стачка в Испания

18:10, 14 авг 19 / Свят 25 2098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици влакове бяха спрени на територията на цяла Испания заради стачка на железопътната компания „Renfe”, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Днес се провежда втората от планираните четири стачки – първата се проведе на 31 юли, а следващите две са насрочени за 30 август и 1 септември.

Днешната стачка отмени пътуванията на повече от 300 влака, включително и товарни. Това се случва в навечерието на „дългия уикенд”, когато много испанци предприемат пътувания до различни региони.

Все пак по-голяма част от пътниците се разминаха с неприятните последици, тъй като стачката беше оповестена предварително. Освен това Министерството на развитието постанови изпълнението на минимални изисквания към предоставянето на услуги на гражданите: влаковете с дестинации в рамките на града са длъжни да обезпечат 75% от маршрутите си по разписание в час-пик и 50% през останалите часове, влаковете на среднодълги дестинации – 65%, а тези за далечни пътувания, включително високоскоростните – 78%. Товарните влакове трябва да обезпечат 35% от планираните маршрути. Стачката се провежда от 12:00 до 16:00 часа и от 20:00 и 00:00 часа.

Сътрудници на компания „Renfe” уверяват, че няма паника, за стачката се е знаело отдавна и пътниците са предупредени. Пътници са ходили на място да получат информация за разписанието на влаковете, тъй като „някои испански медии разпространяват невярна информация”.

Испански вестник е публикувал списък с имената на отменените влакове, в който на практика са били включени разписанията на всички днешни влакове.

От „Renfe” твърдят, че са предприети всички необходими мерки, за да предупредят пътниците. Информацията за стачката е публикувана на сайта на компанията. Ако човек се регистрира в нея, ще получи информация по електронна поща или по телефона.

Заради изискването за спазване на минимални норми по обслужването профсъюзите обявиха, че в стачката участват 7% от сътрудниците на компанията, докато от „Renfe” твърдят, че са едва 2%.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама