Доналд Тръмп предложи „лична среща“ със Си Дзинпин заради протестите в Хонконг

09:04, 15 авг 19 / Свят 25 2119 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи да се срещне с китайския президент Си Дзинпин, за да обсъди задълбочаващата се политическа криза, обхванала Хонконг. Предложението идва след седмици на бурни продемократични протести, предизвикани от съпротива на законопроект за екстрадиция в Хонконг, предаде БГНЕС.

Междувременно хиляди китайски военни манифестираха на спортен стадион в град Шенжен, по границата с Хонконг. Бронираните превозни средства са част от провеждащо се учение на фона на нарасналото напрежение, че Китай може да се намеси, за да приключи 10-те седмици на вълнения в Хонконг.

Летището в Хонконг възобнови работа

След мирните демонстрации във вторник вечерта избухнаха сблъсъци с полицията. Китайското правителство остро разкритикува протестиращите, като нарече поведението им "близко до тероризма".

"Милиони работни места се съкращават в Китай в полза на държави, които не подлежат на облагане с мита. Хиляди компании фалират. Разбира се, Китай иска да постигне споразумение. Нека първо се отнесат човешки с Хонконг!", написа американският лидер в своя Тwitter профил.

Доналд Тръмп заяви, че е уверен, че Си Дзинпин може да се справи с протестите в Хонконг "бързо и хуманно". За него Си "е велик лидер, който много държи на уважението на своя народ".

Полицията в Хонгконг използва сълзотворен газ срещу протестиращи

Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън предупреди Китай да действа „внимателно“ в Хонконг, „защото хората в Америка помнят площад Тянанмън“.

Мащабните протести в Хонконг започнаха след разглеждане на изменения в закона за екстрадиция, които, ако бъдат одобрени, ще позволят на Хонконг да екстрадира заподозрените до юрисдикции, с които той няма споразумение за екстрадиция, включително Тайван, Макао и континентален Китай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама