САЩ издадоха заповед за задържане на иранския танкер "Грейс 1"

09:32, 17 авг 19 / Свят 25 2257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ издадоха заповед задържане на иранския петролен танкер "Грейс 1", съобщи БТА, цитирана от БНР.

Според федералната прокуратура във Вашингтон вчера е получена заповед за задържане и конфискация на плавателния съд.

Съгласно издадената заповед танкерът с целия си петрол и сумата от 995 000 долара подлежат на изземване въз основа на жалба на правителството на САЩ. Плавателният съд понастоящем се намира в Гибралтар.

Иран: Опитът на САЩ за „пиратство“ се провали

САЩ твърдят, че в случая става дума за незаконен достъп до американската финансова система с цел да бъдат подпомогнати доставки по море за Сирия от елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Корпусът е обявен от САЩ за чуждестранна терористична организация.

Според американските съдебни документи корабът е извършвал плавания, чиято цел е била отвличане на вниманието, а мрежа от фирми паравани са помагали да бъдат изпирани милиони долари.

Гибралтар освободи моряци от задържания ирански петролен танкер

На 4 юли британски морски пехотинци задържаха танкера в Гибралтар по подозрение в нарушаване на санкциите на ЕС срещу петролните доставки за Сирия, близък съюзник на Иран.

В четвъртък гибралтарските власти отмениха заповедта за задържането му, но съдбата на плавателния съд се усложни още след обжалване в последния момент от страна на САЩ на освобождаването.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама