Констатираха африканска чума и в Перущица

14:30, 19 авг 19 25 2052 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов случай на африканска чума е открит на територията на община Перущица, съобщиха от пловдивската областна администрация.

Констатираният случай на африканска чума на дива свиня е от петък. В землището на Перущица е намерен труп на умряло диво прасе, което е дало положителен резултат за вируса на чума. На 16 август е издадена заповед на директора на ОДБХ, като със същата заповед е забранен и достъпът до стопанските територии, които са описани в приложение към заповедта. Издадена е и заповед на директора на РДГ – Пловдив, с която се забранява достъпът до инфектираната зона, на площ от 200 кв. м. Още в петък заповедта е изпратена на всички институции.

В забранената зона попадат ловните стопанства в районите на Брестовица, Храбрино, Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и девинското село Петвар.

Нова положителна проба за чума по свинете в Смолянско

Забранени са ловът и добивът на дървесина. Предстои претърсване за трупове на диви прасета, като на 100 хектара е определен по един човек за претърсване.

Продължават и проверките за това дали са изклани всички прасета в т. нар. задни дворове. Последните данни показва, че има 73 незаклани прасета, за които са издадени 29 предписания, а половината от тях вече са изпълнени.

В пловдивска област досега са направени над 300 проверки от Агенцията по безопасност на храните във връзка със заразата. Проверени са общините Брезово и Раковски, Белозем и община Марица. Там не са установени живи животни и не се е наложило принудително умъртвяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама