Подновиха работата по укрепването на конструкцията опожарената катедрала „Нотр Дам“

11:50, 20 авг 19 / Свят 25 2107 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реставрацията на катедралата Нотердам в Париж, Франция започна. Припомняме на 15 април избухна пожар в катедралата, който повреди голяма част от сградата.
Реставрацията на катедралата Нотердам в Париж, Франция започна. Припомняме на 15 април избухна пожар в катедралата, който повреди голяма част от сградата.

Подновиха обезопасяването и укрепването на конструкцията на опожарената парижка катедрала „Нотр Дам“, след като строителните работи бяха прекратени заради опасения от замърсяване с олово, съобщава Ройтерс, цитиран от БГНЕС.

Кранове отново започнаха да издигат скелета и да поставят временни контейнери в района на зданието, докато строителите работеха по покривната конструкция на храма.

Камъни паднаха от тавана на пострадалата при пожар парижка катедрала "Нотр Дам"

От френското министерство на културата заявиха, че укрепителните работи „са изключително належащи“ заради риск от срутването на катедралата. Част от новата каменна облицовка падна в корабния свод на храма по време на горещата вълна през юли, когато температурата в Париж достигна 42,6 градуса по Целзий.

Необичайно високите нива на олово във въздуха и околните сгради, включително начални училища, бяха засечени именно по време на жегите.

Френските милиардери не са внесли обещаните пари за ''Нотр Дам''

Реставрационните дейности бяха прекратени на 25 юли, след като дете беше диагностицирано с оловно отравяне. Кметската управа затвори временно детска градина и начално училище край катедралата за „цялостно почистване“, след като бяха установени високи нива на олово.

Говорител на министерството на културата обяви, че специални мобилни звена за обеззаразяване ще бъдат разположени на край „Нотр Дам“ и сградата ще бъде напълно затворена за достъп на външни лица. Строителните работници ще бъдат обучени допълнително за рисковете от заразяване с олово и ще бъдат подлагани на редовни медицински прегледи, за да се следи за нивата на олово в кръвта им.

Някои от работниците на "Нотр Дам" са нарушавали забраната за пушене

Огромна метална ограда вече беше издигната в периметъра около катедралата и хората вече не могат да се приближат до нея толкова близо, колкото в предишните месеци.

При пожара на 15 април бяха стопени тонове олово от покрива и кулата стрела на готическата катедрала. Според изчисленията на експерти при изграждането им са използвани около 450 тона олово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама