Флуорирането на питейната вода крие опасности

18:20, 20 авг 19 25 2351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Флуорирането на водата от кранчето може да засегне интелектуалното развитие на пеленачето, установи канадско изследване, цитирано от АФП.

От 50-те години на миналия век добавянето на флуор във ВиК системите на населените места е широко разпространена практика за предотвратяването на зъбния кариес в развитите страни. Високи концентрации на минерала се оказват токсични за мозъка, но в чешмяната вода те са ниски.

При все това дори и тези нива могат да представляват опасност за бременните жени и пеленачетата, установи екипът на Кристин Тил от канадския университет Йорк. Флуорирана вода се предоставя на около 66% от американското население, на 38% от канадското и на 3% от европейското, предаде БТА.

Канадските учени са изследвали 601 двойки майка-кърмаче в 6 канадски града, в които 41% от населението ползва флуорирана вода. Екипът изчислил, че при повишаването на флуора в урината на бременната жена с 1 милиграм, се наблюдава спад на коефициента на интелигентност с 4,5 пункта при момчетата на 3 или 4 години, но не и при момичетата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама