Андрей Райчев: БСП просто не може да спечели София, но Мая Манолова може

16:02, 22 авг 19 / Политика 25 2359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Партиите се готвят отдавна за местните избори. Всички са в добра форма, почивали са лятото, така че устремът на всички ще бъде много голям. Това каза за социологът Андрей Райчев, съобщи БНР.

Той уточни, че реални прогнози за настроенията сред обществото в навечерието на вота ще има през септември. Въпреки това Райчев заяви, че не очаква ГЕРБ да продължи да управлява в 26 от 31 областни града. „Няма как да не отстъпи от това постижение, но ако вземат например половината градове, това ще бъде реален голям успех“, посочи социологът.

Политолози очакват Мая Манолова да се кандидатира за кмет на София

„За хората в малкия и средния град изборът е местен и се гледат хората. В големите градове и особено в София вотът има политически характер и сериозни последици“, допълни той.

Една загуба на ГЕРБ в София и Пловдив, което не е невъзможно, но не е и сигурно, би променила картата на България и обратно - победата би утвърдила властта им“, посочи Райчев.

Според него в ГЕРБ тече промяна след оттеглянето на Цветанов от ръководните постове в партията.„Да воюваш и да преустрояваш войската си, което именно се случва на Борисов, не е лесно. Може да окаже, че наистина пророчество на г-н Цветанов ще се сбъдне и те ще загубят. Не смея да гадая“, заяви социологът.

Андрей Райчев: Манолова успява да направи общ фронт срещу ГЕРБ

Райчев допълни, че европейските избори не са доказателство, че ГЕРБ може да печели без Цветанов.

„Не беше без него. Бяха му казали: „Ще има прошка, ако спечелиш“, спечелиха и нямаше прошка - това стана. Освен това (стана б.р.) с изключителната активност на Борисов. Ако отидем на футболна аналогия – той излезе във второто полувреме, като губеха с 0:2 и вкара три гола“, коментира той.

Райчев прогнозира „фактическа“ избирателна активност от 50% през ноември. Той окачестви София като „цитаделата“ и „мястото на генезиса“ на ГЕРБ.

АБВ: Имаме готовност за участие в местните избори в над 170 общини

БСП просто не може да спечели София, но Мая Манолова може... Критичността към г-жа Фандъкова е голяма и отляво, и отдясно. Алтернативата ѝ обаче е бивш червен, какъвто е Манолова“, заяви Райчев.

Социологът е убеден че изборите в столицата ще реши „класическият десен избирател“. „Този човек трябва да каже: „Въпреки всичко Фандъкова, защото Мая е комунист“ или „Въпреки всичко Мая, независимо че е била такава, защото Фандъкова не се понася повече“. Кое ще надделее в душата му, е много трудно се каже“, коментира той.

Райчев припомни пътя на Манолова „от един много сатанизиран образ към образа, който има сега“ и допълни, че тя е изградила този образ с работата си и вземането на страната на хората.

Фандъкова тръгва с нов екип, ако се кандидатира за кмет

Социологът оцени като „дребен скандал“ и назначението на вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова като председател на Съвета по киберсигурността. Според него тя е демонстрирала „вопиюща некомпетентност в областта, за която току-що е назначена да отговаря“ и нарече това „нов вид калинка“. „Предишните калинки, пак напълно некомпетентни хора, се правеха на нещо и не наглееха, държаха се симпатично и се опитваха да се харесат на публиката. Тук се говори нагло и в очите“, заяви Райчев.

Социологът подчерта, че ГЕРБ е спечелила изборите срещу БСП през май на върха на „Апартаментгейт“, защото хората са искали по-радикална промяна. Райчев обаче не уточни дали това е Слави Трифонов.

Трифонов се кани да дебютира на политическия терен за парламентарните избори, коментира Райчев. Той не очаква партия на шоумена да събере повече от 15% при първото си явяване на изборите, което е около 1 млн. гласа. Социологът припомни, че Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов също са дошли на власт с обещания за радикална промяна и обобщи: „Напълно възможно е“. По думите му Трифонов е в центъра на политическото пространство и се явява пряк конкурент на Борисов и ВМРО.

Според Райчев „Обединени патриоти“ вече са се разцепили на 3 части, „като две още тичат по една пътечката“ и не си говорят с третото. „Каракачанов има на ревера си 6% от самостоятелно явяване, а г-н Симеонов не можа да набере гласове колкото кметицата на „Младост“. Това е факт! Тоест, техният съюз е временен“, заяви Райчев.

Относно номинацията на Иван Гешев за главен прокурор той изтъкна, че Гешев не е изборът на това управление. „Той се казваше Пламен Георгиев. Беше публична тайна, че Георгиев ще стане. Когато стана ясно, че не е той, стана г-н Сарафов. Чак когато и за г-н Сарафов станаха едни работи, които правят невъзможно неговото издигане, тогава се прибегна към още един заместник… Аналитично следва нещо много просто – той въобще не е любимецът на управлението, а вероятно е предложение на Цацаров“, коментира социологът.

Райчев заяви, че очаква Гешев да бъде избран. Той припомни, че и Борис Велчев е избран безалтернативно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама