Президентът от Шипка: Да се изправим срещу лицемерието, което задушава правото ни на по-добър и достоен живот

12:32, 24 авг 19 / Политика 25 3138 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тържественото отбелязване на 142 години от Шипченска епопея

На връх Шипка президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част. Негово преусвещенство великотърновския Митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите в героичната битка.  

"Единственото нещо е да не забравяме нашето преклонение и нашата благодарност към Бога и към тези, които са дали душите си за освобождението на нашето отечество", призова Митрополит Григорий. Той се обърна с молба да не забравяме, освен руските и българските, и останалите народи, които са дали жертви за свободата на България.

"В жарките дни на август 1877 събдата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обяваването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските войни.", започна словото си Румен Радев.

"Преди 85 години народната признателност израстна във величествен паметник на свободата. Неуморен и непоколебим, бронзовият лъв продължава да бди като символ в сърцето на родината като страж на Свободна България. Като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родната земя. Тук върху камък е изписан нашият дълг: да помним, че на Шипка "на клеветата строшен бе зъбът", че похитителите на българската история нямат място в бъдещето. Да отстояваме свободата си от посегателство от чужди и от свои, да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот. Ще израстват нови поколения, но споменът за героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее, защото в неговата основа са положени тела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословия. Вечна памет на героите! Да живее България!", завърши президентът.

 

Държавният глава положи венец пред Паметника на свободата.

От 13.00 часа ще се състои възстановка на шипченските боеве.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама