Плодоледът и смокиновото кафе се превърнаха в истинска атракция на фермерския пазар в София. Той се намира на ул. „Оборище“, зад храм „Св. Александър Невски“ и от началото на годината се провежда всяка последна неделя от месеца, предаде БГНЕС.
„Това е последният фермерски пазар от сезон лято. Повечето ни фермери са на полето и затова днес изложителите са по-малко, но въпреки това са 67. По-голямата част от изложителите са фермери, но има и занаятчии“, каза Николай Генов, който е председател на кооперация „Хранкооп“ и организатор на фермерските пазари в града.
На пазара изобилства от плодове и зеленчуци – дини, пъпеши, грозде, домати, краставици. Посетителите могат да си купят млечни продукти – различни видове сирена, кашкавали, както и телешко месо, яйца, сладка, гъби „Шийтаке“, черешово и малиново вино.
„Имаме производител, който предлага плодолед – сладолед само от плодове, както и смокиново кафе“, посочва най-интересното на пазара Генов.
На всеки фермерски пазар традиционно има и арт работилници.
„Едната е детска и в нея се правят различни видове ръчно изработени бижута, а другата е за рисуване на къна. Днес няма да имаме участия на танцови състави, но през следващите четири ще има концерти и хора“, добавя още той.
Николай Генов обяви, че от края на септември, всеки петък ще се провежда фермерски пазар в Централните хали. Началото ще бъде поставено на 27 септември.
„Той ще бъде част от кампанията ни Good Food, Good Farming. Идеята е пазарът да започва от ул. „Пиротска“, т.е. ще има част отвън, но и вътре в халите“, уточни още той и добави, че намеренията на управата на халите е да върнат българските продукти от производители.
Добави коментар