Военни самолети обливат с вода горящите тропически гори в Амазония

07:36, 26 авг 19 / Свят 25 2051 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бразилски военни самолети започнаха да обливат с вода горящите тропически гори в щата Рондония в Амазония, след като Бразилия бе подложена на силен международен натиск да предприеме действия срещу разрастващите се пожари, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Вчера в Амазония два самолета С-130 ''Херкулес'' започнаха да обливат с вода пламтящите тропически гори, след протести в редица бразилски градове в защита на "белите дробове на планетата", посочва АФП.

Змии останаха единствените животни сред пожарите в Амазонската джунгла

Президентът Жаир Болсонаро е дал разрешение да бъдат изпратени военни да се борят с бушуващите пожари в седем щата в Амазония в отговор на исканията за помощ на щатските правителства, съобщи говорителка на президентството.

Видеозапис, качен в събота вечерта от министерството на отбраната, показа военен самолет, който изпомпва хиляди литри вода от два огромни самолета цистерни и прелита през облаци дим близо до гората.

Над 78 000 пожари бушуват в Бразилия - повече от половината са в Амазония

Болсонаро обяви в петък, че военни ще бъдат пратени да се борят със стихията след като дни наред бе критикуван от бразилското общество и от световни лидери, че правителството му не прави нищо, за да се бори с пожарите, посочва Ройтерс. Президентът добави, че е приел предложението на израелския премиер Бенямин Нетаняху да изпрати самолет и специализирана помощ за борбата с огъня.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама