300 млн. евро са загубите за Сърбия заради въведените от Косово мита

10:59, 28 авг 19 / Свят 25 2193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът на Сърбия и министър на търговията Расим Ляич заяви, че загубите за сръбската икономика вследствие въведените от Косово 100% мита възлизат на 300 милиона евро. В тях не са калкулирани съпътстващите загуби на производители и превозвачи, съобщава РИА Новости, цитирани от БГНЕС.

През ноември 2018 г. Косово въведе облагане със 100% мита за всички произведени от Сърбия стоки.

От понеделник сърбите в Северно Косово затварят магазините

Министърът подчертава, че съпътстващите загуби са много по-големи. Транспортните фирми, които доставят стоките в Косово и тези, които обезпечават логистиката, или са без работа, или са принудени да търсят други направления. От загубите са ощетени и много сръбски производители и доставчици.

Голяма част от всички 2,6 хиляди малки и средни предприятия са се сблъскали с проблеми, свързани с тяхното оцеляване. Отделно стои въпросът за сърбите в Северно Косово, които са принудени да купуват стоки с друго производство или да се снабдяват със сръбски стоки по алтернативни пътища. Това води допълнително до увеличаване на разходите им.

В резултат на митническите промени основните стоки в Косово са поскъпнали средно с 5%. Допълнително са се увеличили и разходите на производителите, които до неотдавна са получавали до 65% от суровините от Сърбия.

Обявиха дата за предсрочните избори в Косово

Министър Ляич подчерта, че митата са се превърнали в тема на предсрочните избори в Косово и всички политически сили ще я експлоатират, за да получат повече гласове. До сформирането на ново правителство не може да се очаква промяна в режима на внос от Сърбия, затова ще се чакат бъдещите решения на новото правителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама