От свинекомплекса в Голямо Враново искат да се отмени диагнозата африканска чума

09:15, 29 авг 19 25 2477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От свинекомплекса в Голямо Враново искат диагнозата африканска чума да бъде променена и останалите около 18 хиляди прасета да не се евтаназират, а под надзор да се реализира месото им под една или друга форма. Това каза изпълнителният директор на фермата Вихрен Димитров.

Той бе категоричен, че не са подавани никакви данни към Световната организация за здраве на животните - за броя на евтаназираните свине, а само към БАБХ.

Обясни и че ще потърси съдействие от премиера на България, за да се намеси и диагнозата африканска чума да бъде отменена.

Продължава умъртвяването на животни в свинекомплекса в Голямо Враново

Димитров заяви още, че повече от месец няма ход на заболяването.

„Над 1500 проби имаме отрицателни, искаме промяна на диагнозата, имаме искане и към министър Танева, защото такава болест, която е остро инфекциозна, ако не се появи до 15 ден, значи я няма. То е потвърдено и от научните среди в България”, каза още изпълнителният директор на свинекомплекса в Голямо Враново.

До момента там  са евтаназирани 13 хиляди животни, а положителни проби са получени на 26 юли.

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви в студиото на „Тази сутрин, че правилата важат за всички:

''Пробите са повече от една, доказани са в референтна лаборатория в България– не се базираме на една проба. Евтаназията в тази ферма продължава. Получили сме искането. Убедени сме – писахме писмо до европейските власти дали може да се приложи изключение – получихме отрицателно становище – не може да се приложи дерогация. Не можем по този начин да процедираме'', каза още Танева.

Тя бе категорична, че когато е дошло нареждането за евтаназия на животните в засегнатите райони, са взети становища от ЕК за всички действия, които се прилагат във връзка с мерките за ликвидиране на АЧС.

"Ние сме взели становище от европейски власти, от научната общност и от ветеринарния орган, който прилага тези мерки", добави министърът на земеделието. 

Танева обясни, че отрицателните проби сега в Голямо Враново не означават, че инфекцията няма да се появи отново, понеже заболяването е с бавен процес, а дезинфекцията на свинекомплекса трябва да се извърши до край, за да не се появи отново африканската чума. Пикът на заболяването е през лятото, уточни още тя. 

У нас имаше общо 33 огнища на чума. За последните две седмици няма нови случаи.

Тя коментира кореспонденцията между директора на Агенцията по безопасност на храните -  Дамян Илиев, и Световната организация за здраве на животните, в която е посочено, че са умъртвени 120 хиляди прасета, което не е съвсем точно заради отказа на фермата в Голямо Враново.

Изпратеното писмо е за броя на засегнатите животни, а не на евтаназираните. Терминът „засегнати” означава - или са евтаназирани, или подлежат на умъртвяване, уточни тя и поясни, че ще провери документа, където пише „кilled”, което означава убити от английски.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама