Кръстовден е

07:30, 14 сеп 22 25 6816 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Православната църква почита църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден.

Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. Хората дори вярвали, че празникът поставя началото на есента и денят и нощта се кръстосват (изравняват).

От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се „осветява“ семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен Гроздоберник, защото започва гроздоберът.

По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение. На Кръстовден се спазва строг пост - не трябва да се яде нищо червено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други.

Най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, наречен Кръстова пита, украсен с голям кръст по средата. На трапезата, освен обредния хляб, задължително трябва да присъства печена тиква и грозде.

Имен ден днес празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама