Какъв бюджет е нужен за първокласник?

13:07, 29 авг 19 25 1949 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За много родители подготовката за първия учебен ден започва още в края на август. Но какъв бюджет семейството трябва да задели за първокласник тази година?

"Списъкът с необходимите пособия за най-малките ученици е голям и разходите са много", разказва Радостина Арабаджиева oт Варна. Тя подготвя своя първокласник с пари, които е спестявала месеци наред.

"Около 500 лева излиза грубо. Тези пари, които отпускат социалните, са една голяма помощ и ако не ги получават родителите, може би ще е по-трудно", казва пред БНТ Радостина Арабаджиева.

Полезни съвети за родителите на първокласници

Най-сериозен разход в бюджета за всеки първокласник е училищната униформа. "Около 150 лева, понеже имаме задължително риза, блузи с къс ръкав, с дълъг ръкав, няма как да вземеш само по една. Трябва да купиш поне по два броя, защото перат се, късат се", споделя майката.

Не по-малко харчат родителите и за ученически пособия. За първите класове всички знаем, че се искат по минимум 3-4 тетрадки, средно по 5-6 предмета, още моливи, всякакви видове несесери и учебните помагала. Може би около 150 до 180 лв. излиза минимумът.

Според търговците родителите са най-щедри, когато избират раници за своите деца. Техните изискванията са големи - чантите да са олекотени, анатомични и с регулиращи се дръжки.

Еднократната държавна помощ от 250 лева покрива голяма част от разходите за първи клас, споделят родителите. Но от просветното министерство напомнят, че парите трябва да бъдат върнати, ако детето не постъпи в училище или не го посещава редовно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама