Болници са глобени с над 500 000 лв. за неизпълнени договори  

12:03, 30 авг 19 25 2293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховната административна прокуратура извърши проверка за изпълнение на договори за оказване на медицинска или дентална помощ, сключени от Националната здравноосигурителна каса във връзка със спазване на законовите изисквания.

Проверката е реализирана на територията на цялата страна от длъжностни лица - контрольори от всички двадесет и осем РЗОК и длъжностни лица служители на НЗОК.

НЗОК: Плащаме 4 млрд. лв. допълнително за здравеопазване

Извършени са 1 745 проверки в лечебни заведения. Установени са 4 537 нарушения, сред които плащане или доплащане от осигуреното лице за видове дейност, която е закупена от НЗОК, искане за заплащане на потребителска такса, липса на медицинско оборудване и обзавеждане, нарушения при предписване на лекарства.

Чести нарушения на условията и ред по програма „Детско здравеопазване“ са констатирани в 12 области на страната – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Стара Загора.

В резултат от проверката са предприети действия за санкциониране на виновните лица. Наложени са глоби в размер от 112 879 лева като предстои допълнително налагане на санкции в общ размер до 404 395 лева. В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София област са констатирани нарушения, за които предстои издаване на заповеди за налагане на санкция „прекратяване на договора“.

Предприети са и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705 лева.  

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама