Показват умалени модели на кораби на изложба в Бургас

19:40, 30 авг 19 / Култура 25 2725 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Умалени модели на кораби ще бъдат показани на изложба в Бургас. Ще бъдат изложени 200 модела на майстори от 16 държави - България, Румъния, Хърватска, Чехия, Полша, Русия, Беларус, Казахстан, Украйна, Италия, Холандия, Великобритания, Сърбия, Унгария, Словакия и Швеция. Те ще бъдат подредени в културния център "Морско казино" в различни секции - ветроходни кораби, моторни кораби. 

Откриването на изложбата ще е на 1 септември, от 18:00 часа на лятна сцена "Охлюва". Тогава, на същото място ще бъде открит и Европейският шампионат по корабомоделен спорт в клас "С", на който Бургас ще е домакин до 8 септември. Официално ще бъдат представени всичките му участници, предаде БТА. 

Сред най-интересните български експонати в изложбата ще бъдат корабът "Жасинт" на Славян Нарлев, тежка фрегата "Белана" на Любомир Ненов, фрегата "Венос" на Йордан Яйманов, линеен кораб "Бисмарк" на Никола Друмев. Всички те са отличени със златни медали на Световни първенства и престижни международни турнири. Ще бъдат представени и модели на Веселин Казанлъклиев, който вече не е сред живите. Негови кораби са продадени на баснословни суми на някои от най-големите музеи в Лондон, Хамбург и др., казаха организаторите на изложбата.

Докато са в Бургас, моделите ще бъдат оценени от жури, съставено от лицензирани международни съдии. Главен съдия на шампионата ще е Мартин ван Гелдерен от Холандия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама