Банките готвят масово повишение на такси и комисионни през октомври

09:44, 03 сеп 19 25 2493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Банките готвят масово повишение на такси и комисионни през октомври и няколко от големите трезори вече са пуснали предупреждения на сайтовете си за това. Пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов заяви, че банките се презастраховат, тъй като сме свидетели на доста промени през последните години като влизането в сила на нови регулации.

Българите са спестили 53 млрд. лв. в банки

„Едната част от увеличението на таксите е свързана с банковите преводи в лева, като цяло банките се стараят да увеличат таксите, там където се изисква участието на служител на банката. Идеята е хората масово да започнат да използват онлайн и мобилно банкиране“, каза Христов.

Друга причина за повишаването цената на банковите преводи е, че от декември влиза в сила нов регламент, който трябва да усредни плащанията в евро и плащанията в лева.

„Т.е. ако досега банката ви е вземала 3 лв. за превод в левове, трябва да ви взема 3 лв. и за превод в евро, който в момента е примерно 30-40, дори 100 лв. понякога“, отбеляза експертът.

Глобиха с 1 млн. лв. една от най-големите банки у нас заради изтекли лични данни на клиенти

И допълни, че определени банки започват да работят като мобилни оператори от гледна точка на подвеждането на клиентите.

„Въпреки стремежа към орязване на разходите си и намаляване на физическите операции в офис, банките продължават да разширяват клоновата си структура, което е много странно“, коментира финансовият анализатор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама