Китай готви нови мита за вноса на фенол от САЩ и ЕС

10:40, 03 сеп 19 25 2307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай ще въведе нови мита за фенола, който се внася в страната от Европейския съюз, САЩ, Япония, Южна Корея и Тайланд, съобщи Китайското министерство на търговията. Самите нови тарифи ще влязат в сила от 6-и септември.

Министерство на търговията обвини страните в дъмпинговите цени на фенола, които причиняват "значителни щети" на китайската фенолна индустрия. Тарифите ще бъдат в сила за следващите пет години.

Фенолът се извлича предимно от петрол и се използва за синтезиране на пластмаси и други подобни материали. Използва се и във фармацевтични лекарства, найлон, хербициди и перилни препарати.

САЩ започват облагане на редица китайски стоки с 15%

Само ден по-рано Китай също така подаде жалба до Световната търговска организация (СТО) срещу САЩ заради последните митнически тарифи, наложени от администрацията на Доналд Тръмп върху вноса на китайски стоки за 112 млрд. долара.

В изявление, очертаващо подадената жалба, Министерството на търговията посочи, че най-новият кръг от тарифи нарушава споразумението, което беше постигнато между лидерите на двете водещи световни икономики на срещата на върха на Г-20 в Осака в края на юни. Министерството добави, че Китай твърдо ще защитава своите законни права в съответствие с правилата и насоките на СТО.

От 1 септември САЩ започнаха да налагат мита от 15% върху вноса на китайски продукти на стойност 112 млрд. долара. Малко след това Китай отговори, въвеждайки 5%-на такса върху вноса на суров петрол от САЩ като част от своите контрамита.

Впоследствие обаче американският президент Доналд Тръмп заяви, че търговските преговори между двете най-големи икономики в света ще се проведат през септември, както първоначално е било планирано, но засега все още няма постигнато споразумение относно конкретната дата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама