Руско посолство: Разочаровани сме, че българското МВнР прави изявление преди да се запознае с експозицията ни

21:12, 03 сеп 19 / Политика 25 3886 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руското посолство в България изрази своята загриженост относно изявлението на Министерството на външните работи на България във връзка с изложбата, посветена на 75-годишнината от "освобождението на Източна Европа от нацизма", която ще бъде открита в Руския културно-информационен център на 9 септември, предава TACC, цитирани от „Фокус“.

„Изложбата, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която ще представим на 9 септември на уебсайта на нашия културен и информационен център, има за цел единствено да запознае българската общественост с архивни материали от руски хранилища. Много от тях бяха неизвестни или наскоро разсекретени. Няма нищо общо с днешния български вътрешнополитически дискурс или отделни политически сили, следователно, ние сме донякъде разочаровани, че прави официално изявление преди запознаването с експозицията", отбелязват от руското посолство в София.

МВнР несъгласно, че СССР е „освободил“ Източна Европа от нацизма

МВнР разпространи официално изявление във връзка с изложба в София, посветена на 75-годишнината от "освобождението на Източна Европа от нацизма".

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да затваряме очите си за това, че щитовете на съветската армия носят на народите на Централна и Източна Европа половин век репресии, които задушават гражданското съзнание, изкривяват икономическото развитие и ги откъсват от динамиката на процесите, протичащи в развитите европейски страни“, се казва в изявлението на официалния уебсайт на дипломатическото ни ведомство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама