23 картини дариха художници от пленера в Елена

15:57, 27 авг 19 25 1044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С впечатляваща изложба завърши пленерът по изобразително изкуство в гр. Елена с участието на румънски и български художници. Творческото събитие е сред дейностите на съвместния проект „Култура във вечността“ на двете общини - Елена и Меджидия, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 г.“

За четири дни всеки един от двайсетте художници успя да улови и пресъздаде по свой начин атмосферата на възрожденския град със старите къщи и църкви. Разходките сред природните забележителности на Еленския край също вдъхновиха майсторите на четката за интересни сюжети.

Мирча Костя, професионален художник от Меджидия, дойде на пленера в Елена с четири свои колежки, които от години посещават неговото творческо ателие  и участват в известен международен пленер в румънския град. „Впечатлен съм от гостоприемството на еленчани, с които благодарение на съвместния проект слагаме началото на едно ново приятелство и съм сигурен, че ще е ползотворно и за двете страни – сподели художникът. Градът ме грабна с тишината, спокойствието и светлината, чието взаимодействие създава усещане за особена вибрация. Това въздейства върху твореца и тук създадохме повече картини от необходимите. Нашият труд е в обществена полза. Изкуството прави душата да се чувства добре, а един здрав дух поддържа и здраво тяло. С моя екип се стараем да ставаме по-добри, да оставим творби, по които бъдещите поколения ще съдят за нашата работа“.

През дните на пленера се създаде творчески обмен на идеи и практики между различни поколения художници. От групата на местните се изявиха и пет талантливи деца от Елена на различна възраст – Мия, Аксу, Гергана, Анна, Мария и Никол с изяви и награди от десетки изложби и конкурси. Доайенът на групата бе 85-годишният еленски художник Иван Стефанов.

23 картини дариха участниците в пленера за фонда на новата художествена галерия, която ще се помещава във възстановеното по проекта изгоряло училище в центъра на Елена. „Ангел над града“ е картината на Лора Янева, която тя създава с усещането, че край трите църкви е на специално място, като на криле. Вдъхновена от легендата за Елена и традиционните за този край носии, Боряна Мочева създаде образ и картина за връзката между минало и съвремие.

Кметът инж. Дилян Млъзев поздрави участниците в пленера, благодари на тях и на модераторите Дияна Брешкова и Милчо Бонев за чудесните картини. Всички получиха грамота и символичен сувенир в знак на признание за вдъхновената им работа.

Любителите на изкуството могат да разгледат изложбата, уредена в Туристическия информационен център, до края на месец септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама