Акцент на деня: Шеметна надпревара за премахването на съкратеното следствие

17:30, 05 сеп 19 25 2922 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият политически сезон започна с размяна на упреци, чертаене на разделителни линии -  позната обстановка особено в навечерието на местни избори. Странно и необичайно на този фон изглежда едновременната активизация и единомислие на родните политици по темата за отпадането на съкратеното съдебно следствие, или не съвсем...

Поводът за законодателните промени е поредицата от жестоки криминални престъпления през летните месеци – убийството и изнасилването на 7-годишната Кристин от с. Сотиря и двойното убийство в Негован и т.н.

В момента законът дава възможност на всяко лице, предадено на съд с внесен обвинителен акт, да направи самопризнания, и да признае всички факти, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт, и да се съгласи. И да не се събират обстоятелства за тези доказателства. Ако самопризнанието се подкрепя изцяло от доказателствения материал, тоест колкото по-качествено си свърши работата един прокурор и събере всички необходими доказателства, толкова повече се облекчава правното положение на осъденото лице. Защото съдът е длъжен да проведе съкратено съдебно следствие и след като определи наказанието, задължително по силата на Наказателния кодекс трябва да го намали с 1/3.

Първи срещу съкратеното съдебно следствие се обявиха от ВМРО и то дни след случая от с. Сотиря, който потресе цялото общество.  Според тях възможността за него трябва да отпадне особено при тежки престъпления. „Това само води до регресия при престъпниците, които след 10 години се озовават на улицата и изнасилват и убиват пак“, посочиха от партията. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки дори отидоха по-далеч и поискаха въвеждането на химическата кастрация като наказание при изнасилване, педофилия и други сексуални извращения. Двамата се обявиха и за привърженик на смъртното наказание. Още в първия работен ден на депутатите ПГ на „Обединени патриоти“ внесоха законопроект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) относно бързото следствие, което позволява на хора дори и с предишни тежки престъпления да получават намалени присъди за деянията си.

От БСП също обявиха, че внасят законови промени със същата цел. „През лятото се случиха няколко изключително тежки и зверски престъпления, едно от които приключи със смъртта на дете. Смятаме, че е време да спрем само с говоренето и да пристъпим към конретни мерки”, мотивира се лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя обясни, че измененията предвиждат при самопризнания присъдата да не може да се намалява, когато се касае за тежки престъпления и отбеляза, че именно от тази възможност се е възползвал убиецът на журналистката от Русе Виктория Маринова.

Със сходни мотиви и „Воля“ се включиха със свои промени в НПК. Според тях съкратеното производство възпрепятства постигането на целите на наказателното правораздаване и води до усещане за безнаказаност както у самите извършители, така и у цялото ни общество.

ГЕРБ също внасят законови промени свързани със съкратеното съдебно следствие, които обаче бяха обявени като „алтернативно решение“ на внесените до момента предложения. Те целят да намерят баланса – хем да го запазят като възможност, хем да отговорят на обществените очаквания за наказание при тежки престъпления. „Трябва да има съкратено съдебно разследване, но да не се прилага облекчаването на размера и вида на наказанието за умишлените престъпления“, коментира министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Измененията касаят тежки случаи, когато умишлено са нанесени телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване, да не може да се прилага облекчаването на размера и вида на наказанието, както е в общия случай.

Макар все още да няма официална позиция по темата от ДПС, зам.-председателят на правната комисия в парламента Хамид Хамид коментира, че Движението активно ще участва в дискусиите по темата, като може да внесе свои изменения или да подкрепи тези на някои от другите политически групи. „Трябва да се диференцира точно, внимателно да се прегледат всички текстове на квалифицираните състави на тежките, умишлени престъпления и изрично в Кодекса за всеки един състав да се изключи прилагането на съкратеното производство. Аз не смятам, че е необходима пълна отмяна на съкратеното производство за всички състави от Наказателния кодекс, но сме съгласни, че за тези тежки престъпления то не следва да бъде прилагано“, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама