БАБХ: Мерките за ограничаване на АЧС дават търсения резултат

16:47, 05 сеп 19 25 2453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Българската агенция по безопасност на храните се проведе среща между експерти от агенцията и представители на свиневъдния бранш. Представена беше актуалната епизоотична ситуация, дискутира се разликата при наложените мерки в различните зони на страната в зависимост от проявлението на Африканската чума по свинете.

Обсъдено е било и евентуалното бъдещо развитие на заболяването.

Над 2,2 млн. лв. са изплатените обезщетения за умъртвени прасета

Присъстващите са постигнали съгласие, че мерките дават търсения резултат по отношение броя на засегнатите ферми. Като мярка с най-силен противоепизоотичен ефект бе посочено доброволното клане на животните в обекти без биосигурност. Във връзка с огнищата на АЧС в Шуменско за пореден път бе направен изводът, че в настоящата ситуация отглеждането на свине при пасищни условия е пагубно.

Стопаните в Габровско също трябва да умъртвят прасетата в дворовете си

Към момента има най-голяма необходимост от разграничение при клането на свинете в зависимост от зоната, от която произхождат. По тази причина приоритетно ще се работи за даване на достатъчно здравни гаранции с оглед намаляване на инфектираните зони, вдигане на възбрани и търговски бариери, и оздравяване на сектора.

Отчетена е и нуждата от по-добра комуникация с потребителите с цел по-ясно представяне на безопасността на продуктите от българско свинско месо.

Българската агенция по безопасност на храните отново напомня, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване и ниската биосигурност при отглеждането на свине в домашни условия са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама