Бунт в Пловдив заради кариера за добив на инертни материали

08:20, 06 сеп 19 25 3014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протест и пътна блока на околовръстния път на Пловдив. Жители на града и на 6 села излязоха на бунт срещу кариера за добив на инертни материали. Протестиращите днес ще блокират подхода от магистрала „Тракия”, който води към Асеновград.

Хората твърдят, че са изправени пред екологично бедствие и са избрали да изразят недоволството си в празничния ден, за да привлекат по-сериозно вниманието на отговорните власти към проблема.

Според местните жители кариерата създава риск за околната среда и за здравето им.

„Гърмежите са непрекъснати, вятърът разнася видим прах, респираторните проблеми сред хората са факт, местният лекар ги отчете”, заявява протестираща от село Белащица.

Други хора се оплакват, че къщите им са напукани от взривовете в кариерата.

Местните настояват за спиране на работата на двете кариери.

„Извършени са над 40 проверки, издадени са 6 предписания. Имаме издадени 5 акта на двете кариери. Два се обжалват”, заяви Стефан Шилев, директор на РИОСВ-Пловдив.

По думите му в момента стойностите на замърсяване не превишават нормите.

От Министерството на енергетиката заявиха, че на фирмата е издаден акт за 50 000 лева, но той се обжалва. От фирмата казаха пред Нова телевизия, че това, което извършват, е напълно законно и разполагат с всички документи. Концесията им изтича през 2021 година и те са поискали удължаването ѝ с още 15 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама