H&M спира вноса на кожа от Бразилия в отговор на пожарите в Амазония

09:40, 06 сеп 19 / Свят 25 2664 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Модният гигант H&M обяви, че преустановява покупките на кожа от Бразилия в отговор на пожарите в Амазония.

Решението идва след като базираната в САЩ VF Corporation, която притежава редица марки, включително Timberland, Vans и The North Face, обяви в края на миналия месец, че вече няма да купува кожа от Бразилия заради опасенията за унищожаването на най-голямата тропическа гора в света.

Бразилия ще ползва конфискувани пари, давани за подкупи, за защита на Амазония

H&M заяви, че налага временно замразяване на поръчки, докато не се увери, че кожата не причинява "вреда на околната среда".

"Поради тежките пожари в бразилската част на тропическите гори на Амазония и връзките с производството на добитък, решихме да поставим временна забрана за кожа от Бразилия", се казва в изявление на шведската фирма за търговия на дрехи.

"Забраната ще бъде активна, докато не бъдат създадени надеждни системи за сигурност, които да потвърдят, че кожата не допринася за вреди върху околната среда в Амазония", се казва в съобщението.

Броят на пожарите в Амазонската джунгла продължава да расте

Пожарите, които обхванаха части от най-голямата тропическа гора в света - от решаващо значение за поддържането на стабилен глобален климат - предизвикаха дипломатически крамоли между Бразилия и Европа, която заплаши да блокира голяма търговска сделка.

Френският президент Еманюел Макрон обвини бразилския си колега Жаир Болсонаро, че го лъже относно ангажиментите си по климатимните промени и се ангажира да блокира търговското споразумение между ЕС и Меркосур, включително Бразилия, чието постигане което отне десетилетия на преговори.

H&M беше миналата година сред десетки водещи фирми от модната индустрия, които се ангажираха с преговорите за климата в ООН за намаляване на комбинираните си емисии на парникови газове с 30% до 2030 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама