Наднорменото тегло увеличава риска от инфаркт на миокарда

12:40, 06 сеп 19 25 2892 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наднорменото тегло у мъжете и младежите е свързано с повишен риск от инфаркт на миокарда до 65-годишна възраст, сочат резултатите от изследване представено на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж от д-р Мария Аберг от университета в Гьотеборг.

Д-р Аберг поясни, че увеличаването на индекса на телесна маса от 27,5 на 29,9 повишава 2,64 пъти риска от инфаркт на миокарда, предаде БТА. Увеличаването му от 30 на 34,9 пък го повишава 3,05 пъти.

В представителното изследване участвали почти 1,7 милиона младежи, родени между 1950 г. и 1987 г. и минали медицински прегледи на 18-годишна възраст, преди да отбият редовната си военна служба. Впоследствие здравословното им състояние било следено от 1969 г. до 2016 г. През този период били регистрирани 22 400 случая на инфаркт на миокарда, много от които на 50-годишна възраст.

"Заключенията ни за съществуване на връзка между индекса на телесна маса и инфарктите в зряла възраст потвърждават резултатите от предишните ни изследвания върху сърдечната недостатъчност", каза Аберг. "Тъй като наднорменото тегло и затлъстяването са все по-често срещани сред младите хора, в бъдеще показателите за инфаркт на миокарда и инсулт могат да станат по-високи", допълни тя.

Наскоро учени от Исфаханския кардиологичен институт в Иран заявиха на същия конгрес, че редовната консумация на неосолени ядки намалява риска от смърт вследствие на сърдечно-съдови болести.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама