Кирилов: Ще си подам оставката, ако не отпадне мониторинговият доклад над България

08:48, 09 сеп 19 / Политика 25 2533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Категорично ще си подам оставката, ако до края на Комисията „Юнкер“ не отпадне мониторинговият доклад над България. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов в сутрешния блок на БНТ.

 „Бих искал да използвам времето до окончателния момент за решаване с оглед на мобилизация и на административните структури, които работят по въпроса, и на институциите, и на подкрепата на българското общество“, добави Кирилов. „Ако не успеем в този процес, причините до голяма степен ще са в България“, коментира министърът. По думите му е крайно време да спрем сами да си създаваме препятствия, които с огромно усилие да преодоляваме. „Моята оставка винаги е на масата. Важно е да постигнем един положителен резултат за България“, добави той.

Министър Данаил Кирилов коментира и предложените промени в Наказателния кодекс.  "С промените в Наказателния кодекс ограничаваме възможността да се редуцира наказанието", заяви той. 

ГЕРБ: Трябва да има съкратено съдебно следствие, но без облекчаване на наказанията

„Промените в Наказателния кодекс, касаещи съкратеното съдебно производство, са резултат от обществен дебат и смятам, че са навременни. Друг въпрос е доколко са уместни в контекста на развитието на българското наказателно право. Българското общество започва да изпитва реактивност, когато има тежки престъпления. Общественият дебат трябва да бъде достатъчно сериозен и задълбочен и да се основава на едни принципни обстановки на българската наказателна политика“, посочи той.

„В нашия законопроект, който внесохме на 5 септември, сме дали конкретни отговори кои престъпления са тежки и кои не. Те няма да затруднят правоприлагането. Два са критериите в предложението ни за промяна на чл. 58А от НК. Първата е обективна по отношение на вида престъпления. В предложението са визирани 4 групи престъпни деяния – тежка телесна повреда, убийство, изнасилване и блудство“, каза още Кирилов.

По думите му при тях може да има съкратено производство, но се ограничават последиците. „Ограничаваме възможността да се редуцира наказанието. Сега е възможно да се редуцира с една трета от размера на наказанието. Ние сме предложили това да не е повече от една пета“, добави министърът.

„Във всеки отделен случай Съдът определя конкретно дали се предлага намаляване на наказанието с до една пета, или не. Това е решение на Съда и следва да бъде резултат от позицията и на Прокуратурата, и на всички други участници в процеса“. Допълни той.

По думите му, Прокуратурата пледира на една равнопоставена основа т.в мнението й тежи и се равнопоставя на мнението на другите участници.

„Имам доверие на Съда и смятам, че като общество трябва да му се доверяваме“, каза още Кирилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама