Борисов: Предприехме всички мерки за ограничаване на африканската чума

12:15, 10 сеп 19 / Политика 25 2399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Срещнах се с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Това написа премиерът Бойко Борисов в официалната си страница във Facebook.

В България предприемаме всички мерки за ограничаване разпространението на Африканската чума по свинете", посочи той. Премиерът Борисов отбеляза, че за целта в страната се прилага план, изготвен от Министерството на земеделието, храните и горите, който включва засилен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове, мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, провеждане на информационна кампания, извършване на дезинфекция на площи и продукти, постоянен епизоотологичен надзор и редуциране на популацията от диви свине.

"За да бъдат приложени тези мерки, българското правителство отпусна 28 млн. лв.”, отбеляза Борисов. Министър-председателят Борисов изрази надежда, че в най-кратки срокове Европейската комисия ще започне да възстановява разходите, направени от България, по овладяване на различни заболявания по животните, в това число и Африканската чума по свинете.

Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните пристига в България заради африканската чума по свинете

Според премиера Африканската чума по свинете е глобален проблем и затова координацията в действията между всички държави в Европа е много важна в борбата срещу заразата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама