ГЕРБ призова да не се спекулира с разследването за руския шпионаж (ОБНОВЕНА)

17:26, 10 сеп 19 / Политика 25 4388 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Искам да призова политическите партии и институциите да проявят сдържаност за разследването на българските служби по отношение на лица, които са действали в ущърб на българския национален интерес и са нарушили националната сигурност. Това заяви на брифинг народният представител от ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Той посочи, че в такива ситуации нашите служби действат съвместно или по сигнал на партньорски служби без да са запознати в детайл с разследването.

„От изявленията на прокуратурата и службите разбираме, че става въпрос за разследване срещу конкретни лица, а не срещу НПО или общности, споделящи една или друга идеология или идея. В подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни“, заяви Биков.

Kорнелия Нинова: Случилото се с Юрий Борисов е провокация

Той подчерта, че обвиненията са сериозни и не могат да бъдат направени без доказателства. „Затова смятам и реакциите на някои от политиците и партиите са крайно невъздържани при положение, че самите те не знаят за какво става въпрос. Работата на службите е да пазят националната сигурност и трябва да им се доверим. И това няма общо нито със сегашните избори, нито с предишните, нито с по-предишните“, коментира още народният представител.

„Това, че дадена неправителствена организация е проамериканска или е проруска не означава, че отношенията на България с тези страни са лоши. Това, че американски НПО всеки ден атакуват правителството не означава, че България и Америка са в лоши отношения. Така и тази ситуация не означава, че българо-руските отношения са поставени под въпрос. Напротив – те се развиват много добре. Повтарям, става дума за конкретни личности, които са нарушили една граница, която е доста сериозна“, посочи Биков.

Румен Радев: Обвиненията за шпионаж в полза на Русия са абсурдни и нелепи

От своя страна народният представител Спас Гърневски призова за търпение, докато тече разследването. „Имам апел към политическата система - партиите в парламента и извън него, в този момент, когато става въпрос за националната сигурност, да не се позволяват интерпретации, да не става ситуация „гузен негонен бяга“, заяви Гърневски.  

В конкретния случай всеки трябва да запази чувство за национална отговорност и да не влиза с коментари, които биха застрашили тази сигурност. Тук става въпрос за конкретни лица и всяка политическа сила има интерес този случай да бъде разплетен. Призовавам  г-жа Нинова, защото виждам, че реагира емоционално, да запази самообладание, никой не говори за нея“, отбеляза Гърневски.

Всички в момента имаме интерес България да отблъсне тази кибератака и да се доверим на тези хора, които са призвани да пазят националната ни сигурност“, заяви още народният представител.

В отговор на въпрос дали Румен Радев е бил финансиран и избран като президент от кръга за преформатиране на геополитическата ориентация на страната, Тома Биков посочи: „Призовахме да не се спекулира с разследването. Доколкото виждам нито Нинова е призована, нито Радев. Слушам какво говорят прокуратурата и службите“. Той изтъкна, че не бива ситуацията да се усложнява и трябва разследващите да бъдат оставени да си свършат работата.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски допълни: „Ако разследването докаже, че има такава връзка, ще бъдем безкомпромисни. В това ви уверявам“.

„Гузен негонен бяга“ не бива да бъде валидно в тази ситуация. Да не бягат толкова пред вятъра, да съберат информация“, коментира Биков по повод определението на БСП, че разпита на Юлий Борисов по подозрение в шпионаж е провокация.

По повод казаното от лидера на НФСБ Валери Симеонов, че управляваща коалиция няма да има при изборни манипулации в Пловдив, Биков каза: „Ако Валери Симеонов има данни за фалшификации, трябва да ги предостави в съда“. Той припомни, че на миналите избори Славчо Атанасов загуби с малка разлика срещу кандидата на ГЕРБ Иван Тотев.

Загубилият казва, че някакви гласове са му липсвали. Не мисля, че подобни послания ще подпомогнат предизборната кампания“, посочи Тома Биков. Според него обаче след такива твърдения коалицията няма да се разпадне.

„Нека да предложим на хората добри идеи и те да изберат. Това ще бъдат по-силни послания от това, че изборите ще бъдат фалшифицирани“, каза още депутатът от ГЕРБ.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама