Повече от 2220 са санираните сгради в страната

17:55, 10 сеп 19 / Политика 25 3368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 2220 са санираните сгради в страната. По Националната програма за енергийна ефективност, която е най-мащабната, са обновени над 1755 многофамилни жилищни сгради. Строителни работи се изпълняват по още 114, а за други 142 текат подготвителни дейности. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която откри първото заседание на Националния експертен съвет за координиране изпълнението на Националния план за сгради с близко до нулево потребление на енергия, съобщих от МРРБ.

1728 блока са обновени по Националната програма за енергийна ефективност

Тя подчерта, че МРРБ вече работи по изпълнение на плана за намаляване на енергопотреблението, изпълнявайки редица проекти. Сред тях проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”, съвместно с Програмата на ООН за развитие, по която пилотно бяха обновени 50 многофамилни жилищни сгради, както и с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. бяха реновирани 299 сгради, като бяха приложени и мерки за повишаване на енергийната им ефективност.

Министър Аврамова обяви, че се обсъждат варианти на формата, в която Националната програма за енергийна ефективност да продължи, след като бъдат завършени всички 2022 сгради със сключени договори за финансиране. От 2013 г. до сега са обновени 117 жилищни сгради. До края на програмния период се очаква те да бъдат общо над 600.

Пред участниците в съвета Петя Аврамова беше категорична, че е необходимо техническата норма за сгради с близко до нулево потребление на енергия, изискваща клас „А“ на енергопотребление и 55% от енергията да е осигурена от възобновяеми източници, да добие повече популярност през следващите години. Така ще се отговори на амбициозните европейски политики и на националните нужди за намаляване на финансовите разходи за енергия на сградите в страната. Според министъра трябва да се осигури и по-благоприятна инвестиционна среда за правилното прилагане на законодателството за енергийна ефективност.

В Националния експертен съвет за координиране изпълнението на Националния план за сгради с близко до нулево потребление на енергия 2015 - 2020 г. членуват 50 души – представители на различни институции, браншови организации, университети, местна власт и други. Съветът има експертни, консултативни и координационни функции и ще обсъжда и дава предложения, препоръки и становища по въпроси, свързани с енергийните характеристики на сградите, политиките по енергийна ефективност и механизмите за увеличаване броя на сградите с близко до нулево потребление на енергия. Председател на Съвета е министърът на регионалното развитие и благоустройството. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама