Николай Малинов: Цветан Василев беше дясната ръка на Пеевски

08:45, 11 сеп 19 / Политика 25 4105 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''В 7 сутринта в понеделник започна обискът на апартамента ми, като над 30 човека влязоха и преобърнаха всичко. Имах възможност да остана в ареста, и ми направи впечатление, че полицията се държи много добре, в ареста беше и чисто'', това съобщи Николай Малинов за bTV.

За последен път такива обвинения за шпионаж в полза на друга държава са повдигнати през 1978 г., съобщи Малинов.

Експерти: Обвиненията в шпионаж безспорно имат връзка с местните избори

''Най-спокойно от всички отворих вратата, защото съм убеден, че не греша никъде в нещата, с които се занимавам. С тези убеждения напуснах и БСП, може да съм имал намерения да правя партия, но намеренията не са подсъдни'', каза още той.

„Да, исках да правя политематична телевизия, и детска телевизия, - в крайна сметка аз от 15 години се занимавам с телевизия, с „Первый канал“, и вече над 30 години защитавам определени каузи, които не са тайна“, допълни Малинов.

Гешев: Николай Малинов е получавал средства с цел влияние в политика ни

„Да, следил съм сделките на Цветан Василев - тези, които купиха предприятията, трябва да бъдат преследвани, аз просто съм следил сделките, не познавам Емилиян Гебрев“, съобщи още Малинов.

''Но не за себе си съм притеснен, а за моите съратници и другари, притеснен съм за децата и съпругата си'', допълни Малинов.

„Когато някой има някакви намерения, - и в Библията, и в Закона те съдят по делата, - аз може да искам и вятърни мелници да направя, за да издържам дейността си – когато съм искал някой да подкрепи една идея и не го е направил, не може да бъде съден. Ако имах някакви притеснения, нямаше да държа документите, които прокуратурата изнесе от вкъщи“, допълни Малинов.

От дома на Малинов са изнесени над 30 чувала с документи. „Тази квалификация – шпионин – в личен план за мен е много обидна. Защото каузата, на която съм се посветил в последните години с русофилството, е много важна – православието обединява много страни, и е планетарна идея. Съжалявам само за това, че както от България тръгва кирилицата, от България по същия начин тръгва и русофилската идея. Съжалявам, че други страни ще бъдат реализатори на тази бъдеща и световна идея“, допълни Малинов.

Цацаров: Николай Малинов е обвинен в шпионаж

''Когато съм публикувал статии от „Российская газета“ във вестник „Дума“, съм получавал хонорари от Русия, но всичко е проверено счетоводно и всички данъци са платени'', допълни Малинов.

„Обществото „Двуглав орел“ се занимава с вътрешната политика. С Малофеев сме единомишленици, братя по вяра и сме приятели, познаваме се. Борим се за традиционни ценности, за силна държава в България, в Русия, и по света. Аз мога да не харесвам определени неща, но ако не харесвах България, щях да отида някъде другаде. Имах предложения за високопоставен пост, но не го поех. Прецених, че каузата русофилство е по-важна за мен“, съобщи Малинов.

Той допълни, че не се занимава с бизнес дела, само със стратеги. „Исках да направя информационна телевизия с програми от СNN и „Русия днес“, и да има печеливш проект – не виждам нищо незаконно в това да правиш печеливш проект. Аз пари не съм получавал – това, че мои фирми-партньори са получавали кредити, и после са ги връщали – нямам отношение. Да, запознал съм Константин Малофеев с Цветан Василев – това престъпление ли е? Цветан Василев ме помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия, след като дъщеря му беше заплашена. Но се чувствам обиден и омерзен от Василев, след като той се отметна от всички договорки и заради него сделките не станаха“, допълни Малинов.

„Ако нямаш добри отношения с Турция и Русия, няма как да си отиграеш картите в Брюксел – това съм казвал – това шпионство ли е?“, попита Малинов.

Решетников размаха пръст: Американците почнаха кампания "руските шпиони в България"

„Излъган, измамен и обиден се чувствам от поведението на Василев и от години нямам нищо общо с него, защото 9 месеца и половина не бях вписан като собственик на телевизия ТВ 7 – една чистачка там не можех да назнача, а ТВ 7 продължаваше да получава пари от реклама. Познавам се и с Делян Пеевски. Цветан Василев беше дясната ръка на Пеевски, но не искам да се връщам на тази тема. Не сме приятели, не сме ходили да пием бира и да ядем заедно“, съобщи още Малинов.

„Всички неща, в които ме обвиняват, са написани във вестниците и те не са тайна, а сега ги изкарват като някаква конспирация. Моите контакти в Русия, както и в България, са публични. Предложих българските студенти да работят в Русия – това решение беше прието от парламента и Караянчева – и това е постижение“, допълни Малинов.

На въпрос дали е искал да купи Виваком и български телевизионни канали и дали запознанството между Цветан Василев и Константин Малофеев е стъпка в тази посока, Малинов отговори, че не се занимава с бизнес сделки.

„На прокуратурата й предстои да докаже всички тези обвинения и мисля, че няма да се справи с тази задача. Защото намеренията да подкрепяш едни или други действия в рамките на закона не са престъпление“, допълни Малинов.

Той отрече да е свързвал Леонид Решетников с български политици, но допълни, че български политици са искали неговия телефон и сами са го търсили. Корнелия Нинова е сред тези политици, поискала телефона на Решетников, и се е срещала с него, съобщи още Малинов.

Kорнелия Нинова: Случилото се с Юрий Борисов е провокация

„На всички срещи с Русия се обсъждат кандидатите, които социалистите в България подкрепят – например, за президент, - но детайли от срещата на Нинова с Решетников не зная“, призна бившият издател на в-к „Дума“.

„Знам, че има социологическо изследване за нагласите на обществото преди президентските избори, но той е поръчан и направен от руския Институт за социологически изследвания, който е държавна организация лично на руския президент Владимир Путин. А организацията „Двуглав орел“ е съвсем друга организация, която има за цел да търси балансите в обществото. Решетников може да си поръча такива социологически изследвания където и каквито поиска, защото той е анализатор; такива изследвания се поръчват и правят и от европейски организации, и от американски, и от руски“, допълни Малинов.

''Тепърва ще събирам сумата от 50 хиляди лева, колкото беше гаранцията за освобождаването ми от ареста. Но няма да разчитам на Малофеев за събирането на парите'', завърши Малинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама