Вълчев: Увеличаването на възнагражденията на учителите е необходимо условие за повишаване на авторитета им

09:10, 11 сеп 19 / Политика 25 2845 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Увеличаването на възнагражденията на учителите е необходимо условие за повишаване на авторитета им'', това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на БНТ.

''Радвам се, че беше взето това положително бюджетно и политическо решение да инвестираме в учители. Факт е, че в последните десетилетия като че ли забравихме колко са важни. Това се променя в последните седем години, особено в последните две, след като взехме решението за удвояване на възнагражденията им'', посочи Вълчев.

По думите му учителите са в основата на останалите професии. Той посочи, че това ги прави по-различни и специални.

„Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти в останалите професии“, каза още той.

Красимир Вълчев: Има сериозен недостиг на учители, кризата ще се задълбочава

„Имаме още две крачки да направим с увеличението на възнагражденията. Тази година за първи път от доста десетилетия учителските заплати надвишиха средните за страната. Определено това дава малко самочувствие и връща интереса към учителската професия. За следващата година са предвидени 360 млн. лв. допълнително в бюджета, а за по-следващата – още 360 млн. Това са 720 млн. лв. допълнително, което ще позволи значително увеличение на възнагражденията и едно изпреварване на средната заплата в страната. Разбира се това увеличение не е единственото условие да увеличим авторитета на учителите. Важно е да им се доверим като професионалисти и да се отнасяме с уважение към тях. Това е бил моят апел към родителите най-вече“, добави Вълчев.

Според него родителите и учителите имат най-важната мисия – да направят децата знаещи, можещи и добри хора.

„Само заедно можем да я изпълним. Най-грешното е да покажем, че не уважаваме учителите“, посочи той.

Oтпускат 3,8 млн. лв. за две национални програми за развитие на образованието

По думите му са предприети няколко мерки заради недостига на учители.

„Едната е националната програма „Мотивирани учители“. По нея финансираме обучението за придобиване на педагогическа квалификация от специалисти с висше образование, свързано със съответната дисциплина. Финансираме и придобиването на допълнителна квалификация. Трети модул на програмата е насочен към създаване на корпус от най-добре подготвени учители за работа в най-трудните училища като тези в обособените квартали, както и професионалните гимназии, в които имаме най-голяма концентрация на проблемни ученици. Повишихме финансирането и приема в педагогическите професионални направления. Предоставяме и допълнителни стипендии. Важно е да накараме по-добрите ученици да стават учители“, допълни Вълчев.

Не достигат 1000 учители за новата учебна година

„Догодина ще имаме трети допълнителен стимул – ако се включат в педагогическо образование, студентите да получат една още по-значителна стипендия по време на следването“, посочи той.

„Компетентностите, които трябва да се придобият в училищата, са заложени в учебната програма. В нея има много малко изискуеми неща. Най-важната роля на учителя е да мотивира и вдъхнови учениците да учат“, каза още министърът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама