Кабинетът даде зелена светлина на скоростния път Мездра-Ботевград

11:39, 11 сеп 19 25 2573 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

С решение на Министерски съвет промени в държавния бюджет, с което се даде зелена светлина за реализацията на скоростния път от Мездра до Ботевград. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на TOПНОВИНИ.

Максималният размер на ангажиментите, който АПИ може да приема за сключване на договори с изпълнителните е до 419 327 906 лв.

Министър Аврамова обясни, че се стартира участъкът от "Дунав мост"2 към „Кулата“, който минава по тази отсечка. По думите й трафикът по отсечката е доста претоварен и често стават по него стават катастрофи.

Отсечката е разделена от два лота. Лот 1 е с дължина 19,3 км, а Лот 2 13,4 км. По трасето ще бъдат изградени кръгови кръстовища при Мездра, Дерманци, Лютидол, Ребърково и Ботевград и Скравена. Предвидено е и изнасяне на трафика извън населените места.

Късно снощи е бил обявен и изпълнителят за Лот 1 – това е фирмата „Гео път лот 1“ , а вторият участък ще бъде изграден от „Консорциум МВ Лот“.

Стойността на участъка на Лот 1 е над 132 999 946 лв. без ДДС, а на Лот 2 е над 222 479 922 лв. без ДДС Предстоят сключване на договори и започване на дейности.

По думите й този проект е приоритет на правителството. В постановлението е предвидено средствата да бъдат разплатени на изпълнителите от приходите от толтакси и винетни такси. "Изпълнителите ще получат сумите, след като подпишат акт образец 16 - след цялостно завършване и приемане с комисия на изградените участъци. Това е пилотен начин на финансиране, аз вярвам, че това ще действа дисциплиниращо на изпълнителите и те ще работят максимално мобилизирано и ще изпълнят догорите в срок така, че проектът да бъде приет в срок и разплатен“, заяви тя. 2023 е индикативният срок за приключване на проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама