Засилени проверки на училищните автобуси

10:16, 12 сеп 19 25 3018 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преди началото на учебната година започват засилени проверки за техническото състояние на училищните автобуси във Варненска област. Целта е превозвачите и шофьорите да обърнат внимание на специализираните превозни средства и готовността им да превозват учениците. Идеята на проверките е да се гарантира безопасно превозване на децата до класната стая, информира БНТ.

След първия учебен ден с автобусите на Община Ветрино ще се извозват деца от близките села, затова и проверките са изключително прецизни - от техническото състояние до документацията. В общината има едно средно училище. Всеки ден извозват над 200 деца от 10 села.

Светлана Петрова, директор на СУ "Христо Ботев" във Ветрино е категорична, че даже имат две населени места, които са извън общината, но имат ученици, пътуващи от там. "Това лято само сме дали около 10 000 лева за ремонт на няколко от автобусите, които се нуждаеха от такъв", каза тя.

Грижата на училищното ръководство е не само за автобусите, но и за шофьорите.

Според  Петрова шофьорите ежедневно преминават медицински преглед при училищния лекар.

Училището има седем автобуса, един механик и шестима шофьори. Бекер Хасан вози ученици от 37 години и споделя, че кара деца от първи до дванайсти клас. "Малките аз ги возя и отговорността е голяма. Малки са, не знаят нито как се слагат коланите... Сутрин с учителката им нагласяваме коланите и тогава тръгваме", обяснява той.

В Община Ветрино зимите са сурови. Падне ли сняг, хората често са откъснати от света, но училищните автобуси не спират да се движат и да извозват децата до училище.Според Бекер Хасанов, който също е шофьор те стоплят автобусите и тръгват за децата. "Държим и връзка с диспечера как са пътищата и почти нямаме проблеми", разказва още той.

При проверката на автобусите в Община Ветрино не бяха открити сериозни нарушения. Всички предписания на проверяващите ще бъдат изпълнени до края на седмицата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама