14 български предприятия изнасят млечни продукти за Китай

10:30, 12 сеп 19 / Политика 25 2815 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

14 български предприятия изнасят млечни продукти за Китай, това съобщиха от министерството на земеделието.

Първите четири от тях бяха одобрени от Генералната митническа администрация на Китайската Народна Република (КНР) през месец юли 2019 г. В началото на месец септември тази година одобрение за износ получиха още 10 български предприятия.

Китайска компания иска да произвежда електробуси в България

През месец септември 2016 г., по време на първи мандат на Десислава Танева като министър на земеделието и храните беше подписан Протокол между Министерството на земеделието и храните на Република България и Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР за ветеринарните и здравни изисквания за износ на млечни продукти.

По това време Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР беше китайският национален компетентен орган. От 20 април 2018 г. това е Генералната митническа администрация на КНР.

След подписването на документа 21 български фирми изявиха желание да изнасят своите млечни продукти за Китай.

Румен Радев: България активно подкрепя инициативата „Един пояс, един път“

През последните три години Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изпращаше попълнени изискваните от китайската страна въпросници и допълнителна информация за тези български предприятия.

МЗХГ и БАБХ полагат всички усилия за възможно най-скорошно одобряване от страна на Генералната митническа администрация на КНР и на останалите 7 български предприятия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама