Акцент на деня: Кой се опита да сложи намордник на БНР?

17:30, 13 сеп 19 25 6212 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Новият шеф на програма „Хоризонт“ на БНР подаде оставка след по-малко от 24 часа на поста. Причина за това стана изненадващото му решение да свали от ефир едно от знаковите имена на българската журналистика Силвия Великова, за да осигури пурализъм на мненията.

Ден преди фаталния петък 13, Управителният съвет на Българското национално радио прекрати договора на директора на програма „Хоризонт“ Ивайло Савов заради навлизането му в пенсионна възраст. До провеждането на избор за нов директор постът му временно зае досегашния главен редактор на програмата  - Николай Кръстев.

Още в първите часове на новия пост Кръстев се захвана с промени – свали от ефир водещата на предаването „Преди всички“ Силвия Великова и я отстрани от съдебния ресор. Спряна бе и от отразяването на провеждащия се същия ден протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Официалният мотив за решението бе, че Великова по длъжностна характеристика е редактор, а не водещ или съдебен репортер и ще продължи да работи в радиото като редактор. Самата Великова обаче обяви, че в неформални разговори още преди дни е разбрала за готвената промяна, като причина за това е критичното ѝ отношение към работата на Прокуратурата и Иван Гешев.

Новината за рокадите в БНР беше посрещната с вълна от недоволство от журналистическата гилдия, а много от колегите на Великова в радиото открито я подкрепиха и излязоха с декларация в нейна защита. Късно същата вечер настъпи обрат и ръководството на БНР върна Великова в съдебния ресор, но подсигури и втори човек, който да отразява събитията със съдебна тематика, така че да се гарантира плурализма на мнения в медията.

В петък сутринта сигналът на програма „Хоризонт“ беше заглушен. Официалната версия за това бе, че се провежда профилактика, но самите работещи дадоха сигнал, че това не е така и се правят опити да се заглуши гласа на радиото. По информация на източници на ТОПНОВИНИ, решението за спиране на излъчването е на генералния директор на БНР, а не е профилактика нито на КРС, нито следствие от действията на служителите работещи в радиото. БНР е стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите, в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи и затова главният прокурор Сотир Цацаров разпореди  проверка по случая от страна на ДАНС, СЕМ и КРС. Тя ще и се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Малко след това Управителния съвет на БНР изслуша новоназначения директор на „Хоризонт“ по случая. Пред ръководството на БНР директорът на „Хоризонт“ обясни, че част от промените включително в графика на водещите се налагат заради самата Великова. На първо място заради санкция на СЕМ заради подготвено от водещата материал, в който неправомерно в ефир е била представена лична информация за непълнолетно лице, което е нарушение на Закона за радио и телевизия и второ - заради нейно неправомерно участие в предаването „12 + 3“ на „Хоризонт“ по време на годишния ѝ отпуск, в което призовава слушателите да излязат на протест. Управителният съвет сподели становището на Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и му препоръча да вкара по двама репортери във всеки ресор, за да бъдат представени всички гледни точки по значими за обществото теми.

Въпреки възстановяването на Великова на поста ѝ журналисти от много медии се събраха на протест пред сградата на БНР,  за да я защитят и да се обявят срещу налагането на цензура в националното радио. Малко след протеста на пресконференция новоназначеният директор на „Хоризонт“ обяви, че по-рано същата сутрин е подал оставката си, след по-малко от 24 часа на поста. Решението си той определи като „морален акт“, защото се чувства отговорен заради предизвиканото от него недоумение в радиото и в гилдията като цяло. Николай Кръстев заяви, че върху него не е оказван натиск и пое отговорност  за решението си за Великова. Той обясни действията си с липсата на административен опит и неколкократно нарече случилото се „лична грешка“.

Темата за намеса в редакционната политика на БНР бе коментирана и от политическите представители. В декларация от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви в защита на свободата на медиите и призова журналистите и гражданите да не спират да задават неудобните въпроси към властта. Председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов коментира случващото се в националното радио с думите, че всички лостове на управление са в генералният директор, който е избран законно. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира, че ситуацията в радиото не трябва да води до криза. Депутатът от ДПС Хамид Хамид подчерта, че ситуацията се нормализира с връщането на журналиста Силвия Великова в ефир.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че от негова страна не е оказван натиск върху работата на БНР и подчерта, че не е гостувал в медията от 10 години. Той заяви, че ако шефът на БНР не беше "оправил безумието със Силвия Великова", той е щял да накара групата на ГЕРБ в парламента да поиска оставката му - действие до което оказа се няма нужда да се стига.

Междувременно екипът на ТОПНОВИНИ научи, че на фона на скандала за налагане на цензура днес Управителния съвет на БНР е трябвало да гласува и проекта си за бюджет за 2020 г., в който са предвидени допълнителни 12 млн. лв. към досегашния. Предложението идва от генералния директор на националното радио Светослав Костов, като законовата процедура предвижда след приемането от ръководството на БНР, той да бъде придружен от становище на СЕМ и така да бъде изпратен в Министерството на финансите. Така описаната законова процедура обаче няма да бъде реализирана, тъй като ръководството на националното радио не е изпратило раздутия си бюджет до медийните регулатори за становище. Медията ни научи и за друго странно съвпадение - братът на генералния директор на БНР Светослав Костов -  Димитър Константинов Костов отскоро е прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама