Цената на нефта скочи с 13,8%

09:23, 16 сеп 19 25 2684 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цената на фючърсите на петрола марка Brent при откриването на борсата ICE в Лондон се увеличи с 13,86% до $69,91 за барел, съобщи ТАСС, цитирана от "Фокус".

В първите минути цената на нефта достигна пикова цена от $71,95 за барел. За последно нефтът е бил на ниво $71 през май 2019 година.

САЩ обвиниха Иран за атаките по петролни обекти в Саудитска Арабия

В азиатската електронна търговия американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна с почти десет на сто до 60,23 долара за барел, съобщи БНТ.

Реакцията на пазарите не закъсня след съботните нападения срещу съоръжения на саудитския петролен гигант Арамко. Атаката, за която отговорност поеха йеменските хуси, доведе до свиване на световното производство на петрол с 5,7 милиона барела на ден, което е около 6 процента от световния добив.

Нападения с дронове предизвика пожар в две саудитски петролни инсталации

Заради опасения от турболенции на пазарите президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши отпускането на петрол от стратегическия резерв. Той е бил използван само три пъти, последният от които през 2011 г. заради боевете в Либия.

В Twitter Тръмп заяви още, че Вашингтон е готов да отговори на атаките срещу саудитската петролна инфраструктура.

Според The Wall Street Journal саудитските власти очакват националната петролна компания Saudi Aramco да възстанови производството на петрол до една трета до понеделник вечерта. Според изданието атаките срещу предприятията са намалили производството на петрол с 5,7 милиона барела на ден.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама