Фон дер Лайен: Не можем да позволим на другите "да ни отнемат езика"

13:39, 16 сеп 19 / Свят 25 2705 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ЕС не може да позволи на другите „да ни отнемат езика, каза новоизбрания президент на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, подчертавайки решителността си да посочи Маргаритис Схинас за "вицепрезидент за защита на нашия европейски начин на живот", съобщи "Политико".

"Видяхме, че чуждестранни сили се намесват в нашите избори отвън", пише Фон дер Лайен в публикувана в множество европейски вестници позиция. "И видяхме домашни популисти с евтини националистически лозунги да се опитват да ни дестабилизират отвътре. Не трябва да допускаме тези сили да похитят определението за европейския начин на живот. Те искат то да означава обратното на това, което е".

Критиците на името на портфейла на Схинас, който включва миграцията в мандата му, го осъдиха като "игра по свирката" на десни екстремисти. Френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен одобри новото наименование в реч в неделя, като го нарече "идеологическа победа".

Президентът на следващата Еврокомисия призна, че употребата от нея на фразата "европейски начин на живот" предизвика дебат „относно конотациите и концепцията на термина", но настоя, че това е добро нещо, заключавайки, че "това е дебат, който трябва да имаме".

"Разбира се, думите имат значение", написа тя. "Признавам това. За някои европейският начин на живот е натоварен и термин с политически заряд. Но ние не можем и не трябва да позволяваме на други да ни отнемат езика от нас: това също е част от това, което сме."

"Трябва да се гордеем с нашия европейски начин на живот във всичките му форми и измерения и трябва постоянно да го съхраняваме, защитаваме и подхранваме. Ето защо това беше един от шестте водещи принципа в моите политически насоки, които получиха подкрепата на Европейския парламент през юли."

Фон дер Лайен отбеляза, че "европейският начин на живот дойде с голяма цена и саможертва", добавяйки: "Никога не трябва да се приема за даденост - това не е нито даденост, нито е гарантирано. Доказателството за това е, че към начина ни на живот се отправят предизвикателства всеки ден – както от антиевропейците отвътре, така и от тези отвън".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама