Иван Костов: КТБ вече е собственост на ВТБ

18:30, 16 сеп 19 / Политика 25 3913 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Всичките активи на „Корпоративна търговска банка” отидоха в руски ръце, но не в кръга около споменавания заради шпионския скандал у нас Константин Малофеев, а в групата на Външнотърговската банка на Русия – ВТБ'', това коментира в ефира на bTV бившият премиер Иван Костов.

Той уточни, че това, което преди сме свързвали с КТБ, днес може да се проследи до „Виваком”.

По думите му обвинението в престъпление против републиката за председателя на движение „Русофили” и забраната на ген. Леонид Решетников и на Константин Малофеев да влизат в България няма да доведат до ескалация по оста „София – Москва”.

„Това, което се вижда, е, че нито Малофеев, нито Решетников в момента заемат важни позиции в Кремъл и не са близо до центровете на власт в Русия. Никой няма да пролее сълза за тях в Москва”.

Решетников: Шпионският скандал е част от по-голяма кампания

По думите му Малофеев действително е искал да овладее „Виваком” и други активи на КТБ, но „ако лявата ръка е искала това да стане, дясната е искала друго”. Костов отбеляза, че бизнесменът се е опитвал да влияе и на процесите в Донбас, Република Сръбска и Черна гора, но навсякъде се е провалил.

„Решетников силно се самолансира като важен човек в България без да има политическа тежест”, допълни още бившият премиер.

„Това, което се случи, преди 5 г. сме го описали в един доклад от април 2015 г. Дадохме го на службите, но тогава не последва нищо (…) Българската прокуратура трябваше да покаже, че не е толкова близка с руската прокуратура (…) това мотивира прокуратурата да действа много късно”, посочи Костов.

Емилиян Гебрев: Шпионският скандал е свързан с опита за моето убийство

Той подчерта, че службите са тези, които трябва да отговорят на въпроса дали групата около ВТБ е опасна с влиянието си за България.

''Много е силно руското влияние в България, България е много уязвима, защото на българския народ му е внушено, че той сам не може да постигне нищо, че е получил даром свободата си, че във всичко, което е опитал сам да направи, се е провалил. Създаден му е комплекс за малоценност и комплекс за признателност. Това се поддържа на всички нива, учи се в училище”, отбеляза Иван Костов.

По думите му политиците у нас се страхуват от Русия, а по-опасни от НПО като "Русофили" са свързаните с Москва партии в парламента и властта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама