Георги Харизанов: Докато БНР и БНТ получават държавни пари, те не са обществени медии

21:50, 16 сеп 19 25 6231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Докато БНР и БНТ получават държавни пари, те не са обществени медии'', това заяви за „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов.

Емил Кошлуков: За да не се оплакват политиците, че сме зависими, трябва да сме сигурни в парите си

По негови думи в Закона за радиото и телевизията е предвидена „такса електромер“, която предвижда всяко семейство да заплаща сумата от два лева за поддръжка на двете медии, но ако бъде въведен в действие, те ще трябва да се превърнат в обществени и всяка друга издръжка от бюджета към тях да се прекрати.

Георги Лозанов: Случващото се с Великова и Боришев цели да бъдат отстранени от отразяването на избора на Гешев

„Нека или се заличи този текст и приходите на медии се обърнат към модерните системи на разпространение, тоест към частните кабелни оператори, това важи и за БНТ, или нека най-накрая този текст се въведе във употреба, нека го кажем, за да може тези медии да са издържани от обществото, а не от конкретното правителство, защото разбирате, че в момента имаме квазиобществени медии. Да, те са държавни. Техните имоти са държавни, те се намират в държавни сгради и са на държавна, а не на обществена поддръжка. Тя може да е от данъците на обществото, но се определя от държавата и от този, който я ръководи в момента“, обясни анализаторът.

Акцент на деня: Питаме защо заглъхна БНР, кой ще отговори

Георги Харизанов каза още, че има три възможности за финансирането на медиите – чрез държавния бюджет, такса „електромер“, която предвижда всяко семейство да плаща символична сума, а медиите да бъдат обществени или излизане на свободния пазар. Според него няма държавен продукт, който да е по-добър от произведения в частния сектор.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама