На всеки 10 дни проверяват свинефермите в Добричко заради чумата

11:24, 17 сеп 19 / Общество 25 2372 Шрифт:
Topnovini

"Европейска мисия ще извърши проверка на мерките, които прилагаме срещу африканската чума по свинете", съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов, цитиран от БТА. По думите му на територията на област Добрич няма регистрирани нови случаи, като цяло - няма такива и в страната за последната седмица, с изключение на един - на територията на област Видин.

Танева: Изплатили сме близо 5 млн. лв. за дезинфекция на лични стопанства

"Не така е обаче в северната ни съседка Румъния, където за последната седмица има обявени в европейската система нови 17 случая на АЧС, някои от които в стари територии - места, където миналата година и по-рано тази година, са били регистрирани случаи на заболяването", поясни д-р Каменов. Той информира, че се поставя фокус върху промишленото свиневъдство.

Нов случай на африканска чума по свинете във Видинско

"Извършваме проверки на всеки 10 дни в комплексите, проверяваме дали пращат проби регулярно. Продължава и дежурството в кланиците. В края на месеца в България ще бъде извършена проверка от европейски експерти", каза д-р Каменов по време на редовно заседание на Областната епизоотична комисия.

Областният управител Красимир Кирилов се обърна към общините и представителите на институции, членове на Комисията, да уведомяват своевременно ОДБХ за планирани и провеждани събори, състезания и други подобни мероприятия, както и да се спазват стриктно мерките за биосигурност.

По отношение на обезщетенията на частните стопани, директорът на ОДБХ Добрич уточни, че остава да се плати на стопаните в Община Генерал Тошево и добави, че МЗХГ осигурява по 50 лв. за всяко отстреляно и по 150 лв. за намерено мъртво диво прасе, от което е взета и изпратена проба за изследване и е загробено по надлежния ред.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама