19 деца са загинали, а 774 са ранени при катастрофи през август

11:51, 17 сеп 19 25 3484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

19 деца са загинали, а 774 са били ранени при катастрофи от началото на годината до края на август, съобщи пред журналисти Мария Ботева от „Пътна полиция“, цитирана от DarikNews.bg. По думите й над 920 водачи, които превозват пътници, са санкционирани за нарушения за същия период, а общо над 5500 нарушители са се движили с автомобили с техническа неизправност.

Техническа неизправност е едно от нарушенията, санкционирани от „Автомобилна администрация“ при проверките на училищни автобуси. "Над 1000 проверки е извършила Агенцията в рамките на един месец преди началото на учебната година", каза заместник-директорът й Дамян Войновски. Той допълни, че са направени предписания и са издадени седем акта, а автобуси без обезопасителни колани не са установени.

"Ученическите автобуси в страната са близо 5 000", посочи Дамян Войновски. По неговите думи преди началото на учебната година са проверени над 1000 от тях. "Там, където сме констатирали нарушения, сме дали предписания, тъй като голяма част от автобусите не извършват реални превози. Имаме издадени 7 акта за установени нарушения при тези, които са извършвали", добави той.

Войновски уточни, че нарушенията са от естеството на шофиране без изкаран психотест, без карта за квалификация, техническа неизправност на автобуса, и за непреминат допълнителен технически преглед за превоз на деца. "Глобите са между 500 и 5000 лева в зависимост от това дали нарушението е на шофьора или на превозвача, уточни той.

"Над 920 водачи, които превозват пътници, са санкционирани за нарушения от началото на годината", заяви Мария Ботева от "Пътна полиция". "Повече от 5560 са всъщност изобщо наказаните водачи на превозни средства, които са се движели с някаква неизправност. Повечето от тях са с фишове, тъй като законът претърпя известни промени", допълни тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама