Коя е най-смъртоносната болест в развитите държави

19:30, 23 сеп 19 25 2450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ракът и десетките му разновидности вече изместват сърдечните заболявания по брой отнети животи. Твърдението важи за хората на възраст между 35 и 70 години, които живеещи в държави, където доходите са средни или над средните в световен мащаб.

Това сочат резултатите на скорошно проучване, проведено в Квебек, Канада, което показва, че от 2003 г. насам случаите на рак са се увеличили значително.

Смъртоносните сърдечни заболявания все още са водещата причина за смърт в глобален план, но в държави от "първия свят", сред които са Канада, Швеция и Обединените арабски емирства, ракът отнема до два път повече животи от сърдечните болести.

На пръв поглед това е доста странно, като вземем предвид, че медицинските услуги в тези държави са на доста високо ниво. А Швеция например се слави като една от най-здравословните страни в света.

Сред държавите със средна доходност, където ракът се превръща във водеща причина за смърт, са Иран, ЮАР, Колумбия, Китай, Бразилия, Аржентина, Чили, Турция и Полша.

Според учените, сърдечните заболявания започват да изостават зад рака, тъй като вече има множество ефективни медицински средства за предотвратяването и овладяването им. При онкологичните заболявания обаче тези механизми и методи са значително по-малко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама