Започва изграждането на „Турски поток“ през България

12:08, 18 сеп 19 / Политика 25 3298 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

„Булгартрансгаз“ и обединение „Консорциум Аркад“ подписаха договор за започване на строежа на тръбата на „Турски поток“ през България, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Участъкът ще се казва „Балкански поток“ и е на стойност 1.102 млрд. евро без ДДС.

Договорът беше подписан в Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов и посланика на кралство Саудитска арабия Масфер Бил Абдулрах.

България иска да построи в срок тръбата до Сърбия

Вчера министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров посочи, че Русия очаква от 1 януари 2020 г. газът да потече. Той припомни, че България сама си постави този срок за приключване на работата по изграждането на газопровода. От своя страна, енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че се полагат всички усилия това да бъде спазено.

Поръчката на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" предвижда за 250 дни да се изгради част от трасето и в комбинация със съществуващата газова инфраструктура в непълен обем да тръгнат доставките по трасето с капацитет под 20 млрд. куб. м. годишно.

„Не само „Булгартрансгаз“ но и българското правителство това е един важен момент. Днес даваме началото на едно успешно сътрудничество с колегите от „Консорциум Аркад“  и се надяваме заедно с тях да организираме изграждането на инфраструктурата във възможно най-кратък период и с това да допринесем за обезпечаването на доставките на природен газ не само в България, но и на Балканите“, заяви Любомир Кръстев от „Булгарстрансгаз“.

От своя страна, премиерът Бойко Борисов посочи, че по този проект са проведени много срещи, включително и с руските партньори, и с тези от Саудитска арабия. „Положихме огромни усилия за тази много прозрачна и честна процедура. Това е огромна инвестиция“, коментира той.

Борисов заяви, че финансирането  от страна на държавата е осигурено. „Това е огромна инвестиция - никой не вярваше и никой нямаше да го направи. Когато стартира проектът при моите политически „честни“ опоненти, той беше спрян заради корупция и обществени поръчки, проведени по непрозрачен начин“, каза още премиерът.

Според него от проекта България ще спечели това, че остава в газовата игра. Ще печелим и от транзитни такси.

„Балкански поток“ искам да го наложим като термин, защото звучи много по-балкански", заяви Борисов. „Към 90% от тръбите вече са по нашите пристанища – във Варна и Бургас. От утре би трябвало да се започне работа. Искаме на 1 януари 2020 г. да бъдат готови 308 км. Доколкото знам тръбите са руски, но не съм ги купувал аз. Не съм се месил на колегите“, коментира премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама