Екатерина Захариева откри изложба с шедьоври от колекцията на МВнР

14:30, 19 сеп 19 / Политика 25 2186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри изложбата „Дипломация и изкуство“, която представя художествени произведения от колекцията на МВнР.  

Творбите напуснаха посолства и кабинети в министерството, за да бъдат показани пред публика в галерия „Академия“ на НХА по повод 140-годишнината на МВнР, съобщиха от министерството.

„Няма да крия, че това може би е най-любимото ми събитие в календара на честванията. Вълнуващо е да се озовем в галерия сред картините, които всеки ден виждаме в нашите кабинети“, заяви Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева ще открие изложба, посветена на 140-годишнината на МВнР

Сред произведенията са творби на Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Пенчо Балкански, Дечко Узунов, Димитър Казаков, Димитър Киров, Светлин Русев. В сбирката може да се види и картината на Иван Кирков „Париж“, която украсява кабинета на министъра на външните работи.

„Днес в галерията я виждам от съвсем друг ъгъл. Иван Кирков я рисува през 70-те години и я подарява на българското посолство в Париж. Той е сред любимите ми съвременни български художници“, сподели министър Захариева. Тя допълни, че и картината „Софийски пазар“ на Антон Митов също е сред любимите й творби в кабинета.

„В колекцията на министерството са събирани картини, които представят новаторски търсения. Дипломацията през годините се е стремяла да подкрепя и да търси автори с модерен и новаторски почерк“, заяви Екатерина Захариева като подчерта, че изложбата представлява само една малка, макар и представителна част от колекцията на министерството.

По случай откриването на изложбата министърът на културата Боил Банов изпрати поздравителен адрес. Приветствие произнесе и ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев.

Художествената колекция на МВнР наброява над 3000 произведения – скулптури и картини, и е една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост на български държавни институции.

Творбите са отделяни от фондовете на художествени галерии, избирани са от общи изложби или са дарявани от авторите.

Акцент в изложбата е и историята на първите ордени след 1878 г. – сред експонатите са укази на княз Александър Първи за награждаване с орден „Св Александър“, най-високия орден на Третото българско царство – „Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, с който е удостоен и Иван Вазов.

Изложени са и две съвременни български отличия за награждаване на чуждестранни дипломати и държавници за развитието на двустранните връзки – „Мадарски конник“ и „Орденът на Розата“.

В експозицията могат да се видят още проектите на български художници за дизайна на българските банкноти и монети, поръчвани от Българска народна банка през годините.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама