Грета Тунберг: Над 5 200 протеста в защита на климата в 156 страни до 27 септември

14:50, 20 сеп 19 / Свят 25 2308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

156 страни в света обявиха общо 5 225 национални протеста в защита на климата от 20 до 27 септември. Това бе съобщено от основателят на протестното движение в защита на климата Грета Тунберг в нейния Туитър акаунт.

Миналата година шведската ученичка Тунберг, вместо да посещава училище, посещаваше шведския парламент с искания властите да засилят мерките за борба с изменението на климата. Инициативата на Тунберг се превърна в международното движение за петъчни климатични действия „Петъци за бъдещето“.

Според заключението на Междуправителствената група по изменение на климата (MGIEC), човечеството трябва значително да намали емисиите на CO2, за да предотврати затоплянето на температурата на Земята с повече от 1,5 градуса. Досега само 12 държави официално са потвърдили ангажиментите си за намаляване на емисиите.

"Утре ще се върнем към стачките. Глобалният климатичен протест ще се проведе от 20 до 27 септември: 5 225 акции в 156 страни", се казва в изявлението, предаде БГНЕС.

Хиляди ученици от цял свят излизат на климатична стачка по призив на Грета Тунберг

Според предположенията на „Петъци за бъдещето“, най-големите събития ще се проведат в САЩ и Европа. Руските организатори обявиха 27 съгласувани акции, които ще се проведат в страната от 20 до 27 септември.

Климатичните протести са насочени към срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Ню Йорк, която ще започне на 23 септември. На срещата на върха лидерите на страните ще обсъдят действия по предотвратяване на глобалното затопляне.

Протестите се провеждат под хаштага #FridaysForFuture.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама