Хакнаха профила на певеца Venzy, за да продават виетнамски очила

10:40, 23 сеп 19 25 2053 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поп изпълнителят Венцислав Роланд – Venzy стана жертва на виетнамски хакери. Профилът му във Facebook, изграждан с години, става платформа за продажба на фалшиви виетнамски очила.

"Вече съм по-добре, първоначално беше голям шок. През 2012 г. беше създадена страницата. Имах над 37 хил. последователи. Тези платформи са много важни за артистите. Това е платформата, с която ти реално се рекламираш“, сподели пострадалият певец в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR и разказа подробно как се е стигнало до наглата кражба на профила му.

"С мен се свърза жена, която ми предложи да рекламирам през своята Facebook страница. Каза да си направя бизнес акаунт. Всичко изглеждаше OK. Каза, че е от клона на Facebook в Мексико. Изпрати ми покана, с която се свързва спонсорът, който иска да рекламира през мен. Направих този акаунт. В началото не заподозрях нищо. Впоследствие каза да закача страницата си към спонсора и започна да ми иска личния профил. Отказах, вече бях сигурен, че това е измама. На другата сутрин се събудих и бях изхвърлен от страницата си, виждах я само като посетител. Моята приятелка също е администратор на страницата, през нея гледам какво правят те. В един момент страницата изчезна изцяло за България“, сподели той.

Изпълнителят посочи още, че атаките са два вида - или се краде страницата и се препродава на някого, или се премахва изцяло - атака, посочваща пропуските във Facebook.

"7 години съм бил певец и в един момент някаква виетнамка излиза да си рекламира очилата там. Първото място, на което трябва да подадете жалба, е отдел "Киберпрестъпления" към ГДБОП. Тези, които са достатъчно активни, рано или късно си получават обратно профилите", каза певецът.

След шокиращата случка Venzy обсипва Facebook с информация за кражбата по всякакъв начин, но определи системата за обратна връзка като тромава и неадекватна.

"Не се чувствам сигурен във Facebook след този случай. Facebook не е сигурно място и този случай го доказва", заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама